研究者情報
本学における所属
最終学歴
現在所属している学会
学士・修士・博士等の学位
研究者活動情報
研究分野
主な研究項目
主な著書
主な論文
その他の研究業績等
主な担当授業科目名
教育研究業績書情報(授業科目を担当する専任教員):職務上の実績に関する事項
資格,免許
基本情報
氏名
前田 竜郎
氏名(カナ)
マエダ タツロウ
氏名(英語)
Tatsuro Maeda
所属
健康メディカル学部 健康栄養学科
職名
教授
researchmap研究者コード
researchmap機関
本学における所属
帝京平成大学 健康メディカル学部 健康栄養学科 教授
最終学歴
千葉大学大学院園芸学研究科農芸化学修士課程修了
現在所属している学会
日本食品科学工学会
日本農芸化学会
日本調理科学会
学士・修士・博士等の学位
学士(水産・北海道大学)、修士(農学・千葉大学)、 博士(農学・東京大学)
研究者活動情報
研究分野
メタボロミクス、食品科学、食品分析、食品工学、穀物化学、水産化学、食品組織学、ケモメトリクス
主な研究項目
メタボロミクスを用いた食健康に関するにおいに関する網羅解析
食品のおいしさの品質評価技術の開発
食品の組織構造のイメージング技術の開発
主な著書
食品ハイドロコロイドの開発と応用 『小麦タンパク質』 共著 シーエムシー出版(東京) 2007/05
主な論文
Effect of drying profiles on surface structure changes of durum wheat pasta during the boiling process/Joint Author/LWT - Food Science and Technology/2023/02
Observation and Analysis on the Digestion Behaviours of Starchy Staple Foods Using a Human Gastric Digestion Simulator
共著 The Japanese Society of Digestion and Absorption 2021/09
Change in surface structure and inner microstructure of durum wheat pasta during the boiling process 単著 LWT 149 111611 - 111611 2021/09
Effects of drying temperature on the properties of starch in pasta 共著 LWT 145 111171 - 111171 2021/06
Determining the Internal Structure of Ice Cream Using Cryogenic Microtome Imaging and X-ray Computed Tomography 共著 Japan Journal of Food Engineering 21(3) 113 - 121 2020/09
全て表示する(21件)
Microscale to macroscale measurement of bubbles in frozen materials with cryogenic microtome spectral imaging system 共著 Japan Journal of Food engineering 18(3) 125 - 132 2019/11
The Effects of Mixing and Fermentation Times on Chemical and Physical Properties of White Pan Bread 共著 Food Science and Technology Research, 23, 2,181-191 2019/06
Establishment of a sensory lexicon for dried long pasta 共著 Journal of Sensory Studies 33, 4, e12438 2018/04
Effects of Frozen Storage and Thawing Conditions on Physical Properties of Glutinous Rice: (Part 1) Ice Crystal and Color Measu 共著 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 35(3) 231 - 231. 2018/06
Effects of Frozen Storage and Thawing Conditions on Physical Properties of Glutinous Rice: (Part 2) Rheological Measurement 共著 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 35(3) 237. 2018/06
The Effects of Mixing Stage and Fermentation Time on the Quantity of Flavor Compounds and Sensory Intensity of Flavor in White 共著 Food Science and Technology Research 15巻2号 p117-126 2009/03
Baking and Coloring Characteristics for Frozen Pizza Dough in a Hot-air and Superheated Steam Oven 共著 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 35(3) 245. 2018/06
Development of a Quantification Method of the Gluten Matrix in Bread Dough by Fluorescence Microscopy and Image Analysis 共著 Food and Bioprocess Technology 8巻6号 p1349-1354 2015/04
Development of a novel staining procedure for visualizing the gluten-starch matrix in bread dough and cereal products 共著 Cereal Chemistry 90巻3号 p175-180 2013/05
T2 distribution of boiled dry spaghetti measured by MRI and its internal structure observed by fluorescence microscopy 共著 Food Research International 48巻2号 p374–379 2012/05
Visualization and quantification of three-dimensional distribution of yeast in bread dough 共著 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 73巻7号 p1586-15907 2009/03
Application of cell-surface engineering for visualization of yeast in bread dough: Development of a fluorescent bio-imaging Technique 共著 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 73巻7号 p1604-1607 2009/03
Measurment of air bread bubbles in bread dough. 共著 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 23巻3号 p321-328 2006/09
Visualization of three-dimensional distribution of yeast in bread dough
共著 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers 23巻3号, 313-320 2006/09
ラットのコレステロール代謝に及ぼすソルガム(モロコシ)の影響 共著 日本栄養・食糧学会誌 42巻6号 p433-439 1989/12
Analysis of digestive behavior in human gastricdigestion simulator using nursing care food model: Effrct of thickening fluid addition and artificial gastric fluid pH/Joint Author/The Japanese Society of Digestion and Absorption/2022/06
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その他の研究業績等
海外の食物繊維の動向(特集 食物繊維活用術) 単著 2020/07 月刊フードケミカル
小麦グルテンの最近動向(粉体食品より) 単著 2016/08 FFIジャーナル Vol. 221, No. 3
Visualization and Quantification of the Gluten-Starch Matrix in Bread Dough by fluorescence microscopy and image analysis. 共著 2016/04 BIT’9th Annual World Protein&Peptide Conference 2016, Dalian, China
Visualization of internal structure of wheat grains by excitation-emission matrix imaging 共著 2008/04 10th International Cngress on Engineering and Food (ICEF10), Vina del Mar, Chile
ミキシング過程におけるパン生地中のパン酵母の可視化と定量化 単著 2008/10 粉体技術 2巻10号
全て表示する(20件)
Visualization of internal structure of a kernel of wheat by excitation-emission matrix imaging 共著 2008/09 2008 AACC International Annual Meeting, Hawaii Conventional Center Honolulu, Hawaii U.S.A.
In spectral Imaging Application on Foods 共著 2007/06 The 13th International Conference on Near InfraredSpectroscopy, Umea, Sweeden
パン生地中のパン酵母の3次元可視化 単著 2007/06 冷凍 82巻956号
Visualization and measurement of the distribution of yeast in bread dough during mixing 共著 2006/09 2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A.
In Measuring Technique of Bubble Size Distributions in Dough 共著 2006/09 2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A.
小麦粉製品の組織構造と食感について(素材のおいしさを科学する) 単著 2005/08 日本味と匂学会誌, 12巻2号
食パン生地のミキシング条件と発酵条件の最適化 単著 2005/05 冷凍 80巻931号
食パンの製パン工程における最適ミキシング状態の可視化 単著 2005/05 平成16年度食品研究成果情報 第17号
Development and evaluation of a method for 3-dimensional measurement for yeast (biomarker: enhanced green fluorescent protein displayed on yeast cell surface distribution in bread dough during the mixing process 共著 2004/09 2004 AACC Annual Meeting, SanDiego, California, U.S.A.
蛍光バイオイメージング技術の製パンへの応用 単著 2004/05 バイオサイエンスとインダストリー 62巻5号
目で見るバイオ:光る酵母でパン生地の出来を見る 単著 2004/05 バイオサイエンスとインダストリー, 62巻5号
three-dimensional observation technique of gluten-starch granules matrix during the bread-making process using fluorescent microscopy 共著 2003/09 2003 AACC Annual Meeting, Portland, Oregon, U.S.A.
新たなテクスチャー評価法を用いた麺類の食感改善 単著 2003/02 埼玉県産業技術総合センター研究報告 第2巻
Novel observation technique on bread dough by EGFPs displayed on the cell surface of Saccharomyces cerevisiae and improved fluorescent microscop 共著 2002/10 2002 AACC Annual Meeting, Montreal, Quebec, CAN.
A novel observation technique of dough and its products made from wheat flour by improved fluorescence microscopy 共著 2001/10 2001 AACC Annual Meeting, Charlotte, North Carolina, U.S.A.
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主な担当授業科目名
フードマーケティング論、生化学、環境化学、食材の生産、食品学実験、生化学実験
教育研究業績書情報(授業科目を担当する専任教員):職務上の実績に関する事項
資格,免許
甲種危険物取扱主任者
エックス線作業主任者
第1種放射線取扱主任者免許